بنام خدا
کمپانی گوگل شب گذشته در جریان کنفرانس توسعه دهندگان I/O 2015 رسما از نسخه جدید سیستم عاملاندروید موسوم به Android M رونمایی کرد.
ساندرای پیچای ادعا میکند که گوگل در اندروید ام صدها باگ را حذف کرده است و نایب رییس بخش مهندسی گوگل نیز عقیده دارد که اندروید M جلادادهترین اندروید تا به امروز است
نسخه اولیه اندروید ام امروز منتشر خواهد شد و نسخه نهایی آن تا انتهای سال از سوی شرکای گوگل در اختیار کاربران قرار خواهد گرفت. نسخه جدید اگرچه دارای امکانات جدید است، اما «ساندرا پیچای» مدیر ارشد گوگلمیگوید که این شرکت “در اندروید ام به اساس سیستم عامل موبایلی خود بازگشته و بر بهبود هر چه بهتر این پلتفرم تمرکز داشته است.”
«دیو برک» (D. Burk) نایب رییس بخش مهندسی گوگل نیز در این مراسم گفت که این شرکت تولیدکنندگان دستگاههای اندرویدی را زیر نظر داشته تا ببیند چه امکاناتی به اندروید اضافه میکنند و حالا مهمترین آنها را به صورت پیشفرض در هسته اندروید جای داده است. گوگل در اندروید ام بر روی شش حوزه تمرکز داشته که حاصل آن افزایش قابلیتهای جدید، بهبود عملکرد نرم افزاری و کاهش مصرف باتری بوده است.
مدیریت دسترسی اپلیکیشن ها (Apps Permissions)
یکی از این حوزهها تغییرات گسترده در سیستم دسترسی اپلیکیشن ها (Apps Permissions) است. کاربران اندروید ام میتوانند میزان دسترسی اپلیکیشن ها به بخشهای مختلف مانند دوربین، میکروفون، لوکیشن، مخاطبین و غیره را کاملا کنترل کنند. این کنترل علاوه بر بخش Settings اندروید ام در خود اپلیکیشن ها نیز قابل دسترسی است؛ مثلا فرض کنید از واتساپ استفاده میکنید و قصد دارید با کلیک بر روی آیکون میکروفون یک پیام صوتی ارسال کنید. اگر برای اولین بار در این برنامه بر روی میکرفون کلیک کنید، اندروید ام یک پیام برای شما نمایش میدهد و از شما میخواهد که اجازه دسترسی به میکروفون را به واتساپ بدهید. هماکنون کاربران به هنگام نصب اپلیکیشن ها تمامی دسترسیها را به صورت یکجا به برنامه میدهند.
در نسخههای پیشین اندروید هنگام نصب نرمافزار لیست مجوزهای درخواستی نشان داده میشد تا بدانید این برنامه از چه قابلیتهایی استفاده خواهد کرد. ولی نمیتوانستید بر این مجوزها مدیریت بکنید و مثلاً اجازهٔ استفاده از اینترنت را به یک نرمافزار خاص ندهید.
ولی در اندروید M میتوانید بر مجوزهای برنامهها مدیریت بکنید. در کنفرانس نشان داده شد که اکنون WhatsApp برای استفاده از میکروفون از کاربر اجازه میگیرد.
استفاده از گوگل کروم درون برنامههای اندروید
در اندروید M برنامهنویسان بهتر از گذشته میتوانند صفحات وب را درون برنامههایشان بکار بگیرند. این قابلیت که Chrome Custom Tabs نام دارد، صفحهٔ وب را بهگونهای در برنامه اجرا میکند که گویا این صفحه نیز جزئی از برنامه است، نه بخشی از وبسایت که درون برنامه نمایش داده میشود. علاوه بر این میتوان از قابلیتهای مخصوص گوگل کروم مثل شناسهها و رمزهای ذخیرهشدهٔ کاربر استفاده کرد.
برنامهای که قابلیت Custom Tabs را بهکار میگیرد، ابتدا Chrome را اجرا میکند. به همین خاطر باز کردن صفحات وب درون برنامه بسیار سریع خواهد بود و لازم نیست برای باز شدن هر صفحه منتظر اجرای مرورگر باشید.
پرداخت با Android Pay
Android Pay یکی از مهمترین ویژگیهای جدید اندروید M است. Android Pay که با Apple Pay رقابت میکند به شما امکان میدهد تنها با نزدیک کردن گوشی به دستگاه مخصوص درون فروشگاه، هزینهٔ خرید را پرداخت کنید.
گوگل برای راهاندازی Android Pay با ۷۰۰ هزار فروشگاه ازجمله McDonald, Best Buy و Gamestop قرارداد بسته و از کارتهای Visa, AmEx, Discover و MasterCard پشتیبانی میکند.
برای تأمین امنیت پرداخت، یک شماره کارت مجازی برای انتقال وجه ساخته میشود و شماره کارت واقعی شما هیچگاه به دستگاه درون فروشگاه داده نخواهد شد.
گوگل پیشازاین نیز قابلیت Google Wallet را ایجاد کرده بود ولی Android Pay کاستیهای آن را برطرف کرده تا بهخوبی با Apple Pay رقابت کند.
شناسایی اثرانگشت
اندروید M بهطور پیشفرض از شناسایی اثرانگشت پشتیبانی میکند. از این قابلیت میتوانید برای باز کردن قفل گوشی یا برای شناسایی هویت در خریدهای فروشگاهی یا پرداخت درون برنامهای استفاده بکنید.
انتظار داریم با پشتیبانی پیشفرض اندروید از شناساگر اثرانگشت، سازندگان گوشیهای موبایل نیز ترغیب شوند سنسور شناساگر اثرانگشت را درون گوشیهایشان تعبیه کنند.
مصرف کمتر باتری
اما در بخش بهبود مصرف انرژی نیز شاهد پیشرفت بزرگی هستیم. گوگل از قابلیت جدیدی به نام Doze در اندورید جدیدش پرده برداری کرد که اجازه مدیریت بهتر پردازشهای پس زمینه را به اندروید میدهد. این قابلیت بر اساس تشخیص حرکت (Motion Detection) عمل میکند تا از زمان استفاده دستگاه توسط کاربر آگاه شود و پردازشهای بدون استفاده پس زمینه را بعد از مدت مشخصی متوقف کند. برک ادعا میکند که با قابلیت جدید، میزان زمان استندبای نکسوس ۹ نسبت به لالیپاپ تا دوبرابر افزایش یافته است.
پشتیبانی از USB-C
اندروید ام به صورت پیشفرض از نسل جدید پورتهای USB موسوم به Type-C پشتیبانی خواهد کرد که طبیعتا سرعت بیشتر در نقل و انتقال و فرایند شارژ را به دنبال خواهد داشت. گوگل میگوید که مذاکراتی را با تولیدکنندگان دستگاههای اندروید انجام داده تا هر چه زودتر این پورت را در دستگاههای خود قرار دهند.
ارسال مستقیم
با منوی Share در اندروید میتوانید عکسها، پیامها و … را با دوستانتان به اشتراک بگذارید. در اندروید M این قابلیت توسعه یافته و اگر پیامهای زیادی را با شخص خاصی از مخاطبینتان به اشتراک میگذارید، لازم نخواهد بود هر دفعه نام او را در میان یک عالمه مخاطب پیدا کنید. بلکه اندروید این عادت شما را تشخیص میدهد و گزینهای تحت عنوان Direct Share مخصوص او ایجاد میکند تا راحتتر با او ارتباط برقرار کنید.
انتخاب متن در اندروید M
انتخاب بخشی از متن در گوشیهای موبایل کار دشواری است و ریز بودن حروف واقعاً اذیتمان میکند. در اندروید M این قابلیت کمی بهبود یافته و متن بهصورت کلمه کلمه انتخاب میشود. سپس با دکمههای کوچک لغزنده میتوانید حروف را نیز انتخاب کنید.
وقتی بخشی از متن را انتخاب میکنید، نواری شامل گزینههای Copy, Cut و Paste بالاسر آن ظاهر میشود. در نسخههای پیشین اندروید، این گزینهها در بالای صفحه ظاهر میشدند که اکنون انتخاب آنها راحتتر و دمدست تر است.
تنظیم ولوم راحتتر شده است
در اندروید L گزینههای جدیدی برای کنترل ولوم بکار بردند که بهجای راحتتر کردن کار، آن را سختتر کرد. خود گوگل نیز متوجه این مسئله شده و اکنون در اندروید M میتوانید بلندی صدای سیستم، صدای موسیقی و صدای آلارم را بهطور جداگانه تنظیم کنید.
زمان عرضه
نسخهٔ آزمایشی اندروید M برای توسعهدهندگان همین امروز قابل دریافت است ولی برای استفاده از نسخهٔ نهایی باید چند ماه دیگر صبر کنید. نسخهٔ آزمایشی در ابتدا برای برخی دستگاههای Nexus عرضه میشوند و بهروزرسانی به نسخهٔ نهایی نیز ابتدا برای گوشیهای Nexus خواهند بود.
نام اندروید M
هر نسخه از اندروید به ترتیب حروف الفبا، به نام یک شیرینی نامگذاری میشوند. نسخهٔ قبلی «آبنباتچوبی یا Lollipop نام داشت ولی هنوز اعلامنشده که M حرف اول چه خوراکی خوش مزهای است. البته حدس میزنیم که Marshmallow یا شاید هم Milk shake باشد.البته ناگفته نماند که در اسناد لو رفته از گوگل این نسخه از اندروید را شیرینی فندقی یا Macadamia Nut Cookie نام گذاری کرده اند.